Energierekening wordt in het nieuwe jaar fors duurder


Een gemiddeld gezin moet 360 euro meer betalen

Door verhoogde belastingen en andere stijgende tarieven zijn energiebedrijven genoodzaakt om de energierekening flink op te drijven. In 2018 steeg de energierekening al met 190 euro. Daar komt in 2019 gemiddeld nog eens 360 euro bij, aldus energievergelijker Gaslicht.com.

De inkoopprijs van gas is op het moment erg hoog.

Stijging

Volgens de berekening van de energievergelijker wordt zowel stroom als gas flink duurder. Stroom wordt drie cent per kilowattuur duurder, gas zeven cent. Dat betekent dat een gezin met drie mensen ongeveer 200 euro meer kwijt is aan de energierekening. Dit komt doordat de inkoopprijs van gas op dit moment heel hoog is, aldus een woordvoerder van Eneco. Ook zijn ‘CO2-emissierechten duurder geworden’ en de ‘energievraag is door de goed draaiende economie hoog’.

België

Ook liggen er een aantal kernreactoren in België stil door storingen. Dat betekent dat België stroom van Nederland koopt, wat de prijs in Nederland opdrijft. Eneco spreekt openlijk over de tariefverhoging, maar Essent en Nuon houden hun mond. Volgens Gaslicht.com kan het niet anders dan dat ook daar de prijzen omhoog gaan.

Belastingen

Naast het feit dat de energierekening voor een gemiddeld gezin met 200 euro omhoog gaat, stijgen ook verschillende belastingen op gas en stroom. De gastaks gaat met 54 euro omhoog en de belasting ‘opslag duurzame energie’ stijgt met 68 euro. Ook krijgen we minder korting op energie, want de belastingvermindering daarop wordt verlaagd. Hoewel alles stijgt verlaagt de stroomtaks juist met 30 euro.

Gas

De grootste boosdoener van de hoge kosten is gas, deze prijzen stijgen flink. Daarnaast heeft Nederland bepaalde klimaatdoelstellingen die het wil halen door te investeren in groene energie. Dit betekent dat tweederde van de energierekening uit belastingen en netbeheerderskosten bestaat. Hoewel de kosten voor stroom dalen, wordt gas steeds duurder. Volgens de directeur van Gaslicht.com betekent dit dat we nu echt snel van het gas af moeten.

Lees ook: Van loopneus tot droge lippen: alle winterkwaaltjes uitgelegd

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Gaslicht.com, AD | Beeld: Pexels