Drink je elke dag alcohol? Dit zijn de gevolgen

Deze gevolgen zijn niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal

De gevolgen van alcoholgebruik op de korte termijn zijn bij de meeste mensen bekend: alcohol werkt verdovend en kan voor een flinke kater zorgen. Dit gaat gelukkig na een nachtje slapen vanzelf weer weg. Maar als je dagelijks alcohol drinkt kan dit op de lange termijn hele vervelende gevolgen hebben. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. 

Lichamelijke gevolgen

Iedereen weet natuurlijk dat alcohol niet goed is voor je lichaam. Dagelijks alcohol gebruik kan dan ook het risico op bepaalde ziektes aanzienlijk vergroten. Om alcohol af te breken, moet je lichaam namelijk heel hard werken. Bij dagelijks alcoholgebruik kan dit je organen flink beschadigen. Vooral je lever krijgt het bij langdurig alcohol gebruik zwaar te verduren. Dit kan zich uiten in verschillende leverproblemen, zoals leverontsteking en levercirrose.

Ook kan je immuunsysteem sterk verslechteren als je elke dag alcohol drinkt. Dit maakt je vatbaarder voor virussen en bacteriën, maar het kan ook de kans op verschillende soorten kanker vergroten. Zo hebben volwassen vrouwen al bij één glas wijn per dag een verhoogde kans op borstkanker volgens het Voedingscentrum. Kortom, de gevolgen van alcohol op de lange termijn zijn ernstig en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend.

Mentale gevolgen

Naast dat alcohol heftige lichamelijke gevolgen kan veroorzaken, kan dagelijks alcoholgebruik ook je mentale gezondheid negatief beïnvloeden. Op de korte termijn kan alcohol je helpen ontspannen. Maar op de lange termijn kan dagelijks alcohol gebruik juist psychische problemen versterken en zorgen voor meer stress, angsten, depressiviteit en stemmingswisselingen. Verslaving ligt hier op de loer. Als je elke dag drinkt, begint je lichaam hier namelijk aan te wennen en kan het voelen alsof alcohol nodig hebt om te ontspannen of te slapen. Het is belangrijk om hier op tijd hulp voor te zoeken. Tenslotte kan langdurig alcoholgebruik Korsakov veroorzaken. Dit is een tekort aan de vitamine B1 en kan zorgen voor klachten als geheugenverlies en verwarring.

Lees ook: Trimbos-instituut: ‘Kinderen af en toe alcohol laten drinken is schadelijk’

Bron: Margriet.nl, trimbos.nl, Voedingscentrum.nl | Beeld: Unsplash, Kelsey Knight