Internetoplichters hebben nieuw aas gevonden: tweedehands caravans en campers

internetoplichters caravans campers

Internetoplichters hebben een nieuwe fraudetruc gevonden

Het gebeurt steeds vaker dat mensen worden opgelicht via het internet. Onlangs liet Marktplaats nog weten samen te werken met de politie om internetoplichters van de ‘cententruc’ aan te pakken. Nu is het opnieuw raak, maar dan met de verkoop van tweedehands caravans en campers. Er gaat een nieuwe fraudetruc rond, zo meldt de Fraudehelpdesk.

De internetoplichters gaan geniepig te werk met deze nieuwe fraudetruc.

Nieuwe fraudetruc

Nu het zomerseizoen is volle gang is, worden er steeds meer caravans en campers via online handelssites verkocht. Oplichters maken hier gebruik van en proberen het vertrouwen van de (ver)koper te winnen. De internetoplichters sturen mensen via WhatsApp een fotootje van zijn of haar bankpas en ID-bewijs. Vervolgens verzoeken ze het de koper of verkoper ook te doen, zodat het om een ‘betrouwbare’ verkoop gaat. Door persoonlijke gegevens op te sturen, zoals je bankpas en ID-bewijs, loop je het risico om gefraudeerd te worden.

Internetoplichters

En dat is ook precies wat er is gebeurd met de mensen die in de nieuwe fraudetruc trapten. Met de buitgemaakte gegevens kopen de internetoplichters van alles op rekening van het slachtoffer. Wanneer de (ver)koper hier zelf achter komt, is het al te laat en kunnen er al honderden of zelfs duizenden euro’s van de rekening af zijn. Blokkeren van de bankpas is in veel gevallen dan ook al te laat. De bankpas en het ID-bewijs die de oplichters zelf gebruiken om als eerste door te sturen via Whatsapp, blijken vaak gestolen te zijn, zo bevestigt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk.

Caravans en campers

In totaal heeft de Fraudehelpdesk dit jaar alleen al ruim 370 soortgelijke oplichtingen binnen gekregen. Eénderde hiervan vond rondom caravans, campers en vouwwagens plaats. “De truc op zich is niet nieuw, want het gebeurde voorgaande jaren ook al, maar dan met bijvoorbeeld dure telefoons. Wat wel nieuw is, is dat het met caravans en campers gebeurt”, zo legt Andre Vermeulen van de Fraudehelpdesk uit.

Tips

De gegevens van de gedupeerden kunnen ook worden gebruikt om fout geld mee wit te wassen. Kan het slachtoffer geen onschuld bewijzen? Dan is hij of zij medeplichtig, laat Vermeulen weten. Volgens de Fraudehelpdesk veroorzaakt de nieuwe fraudetruc schade dat in de vele miljoenen oploopt. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze oplichting, deelt Vermeulen een aantal tips om veilig spullen te verkopen of kopen via onlineplatforms. Zo zegt hij: “Nooit je mobiele nummer achterlaten, maar in plaats daarvan je e-mailadres gebruiken. Niet via WhatsApp communiceren. En onder geen beding een kopie van je ID-kaart of je bankpas naar iemand sturen.”

Lees ook: Een ijsje eten in Rome? Je kan er een boete van 250 euro voor krijgen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Wikimedia Commons, Beetlelaaf