Wat er met je lichaam gebeurt als het te warm is om goed te slapen

Wakker worden met het zweet op je neus doet je nachtrust niet veel goeds

Wanneer het op het weer aankomt zijn we vrij wispelturig. Gedurende de dag mag het buiten heerlijk warm zijn, maar die hitte willen we ’s avonds zeker niet binnenshuis ervaren. En die twee dingen gaan natuurlijk niet samen. Dus wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je probeert te slapen in een niet afgekoelde slaapkamer?

Beste temperatuur

Slaapexperts roepen al tijden bij hoog en laag dat de beste temperatuur om in te slapen 16 tot 19 graden is. Allemaal heel leuk en aardig, maar mensen die in aircoloze woningen wonen – en dat zijn er in Nederland heel wat – weten dat de temperatuur in de slaapkamer hoger ligt dan dat op de zinderende zomerdag. Het resulteert vaak in een onrustige nacht.

Thermoregulatie 

De meeste mensen worden meerdere keren per nacht wakker als het te warm is in de slaapkamer. Gek, want we zijn wel moe. Hoe kan het toch dat we zo onrustig slapen als we ons in een warme omgeving bevinden? Het heeft te maken met thermoregulatie: het vermogen van het lichaam om de kerntemperatuur te behouden.

Slaapdrift en lichaamswarmte

“Onze interne klok, ook wel circadiaan ritme genoemd, wordt deels gereguleerd door de temperatuur van onze omgeving”, verklaart slaapgeneeskundige specialist Joshua Roland tegenover Well + Good. “Wanneer het licht ’s avonds afneemt, geeft onze pijnappelklier melatonine af. Dit draagt bij aan de slaapdrift. Wanneer dit gebeurt, verliest het lichaam ook lichaamswarmte en deze afname van onze interne temperatuur helpt ons indutten.” Om die reden slapen we zo goed in een koele omgeving, want het voorkomt dat onze kerntemperatuur toeneemt.

Warme kamer

Slaap je in een warme kamer? Dan kan je lichaam de lichaamswarmte niet kwijt. “Als onze externe omgeving te warm is, zijn we niet alleen zweterig en voelen we ons niet alleen ongemakkelijk, maar dan kunnen we ook onze interne drang om in slaap te vallen kwijtraken”, legt Roland uit.

Moeite met warmte reguleren

In slaap vallen is dus lastig, maar ook als je wel in slaap bent gevallen kan de warmte je slaap verstoren. Je lichaam krijgt ’s nachts steeds meer moeite met het reguleren van de hitte en dan kun je last gaan krijgen van nachtelijk zweten. Het is daarom belangrijk om te slapen in een koele kamer, voor zover dat mogelijk is. In dit artikel lees je hoe je je huis koel kunt houden tijdens de hitte.

Lees ook: Meer zweten, meer calorieën verbanden? Dit is de invloed van hitte op je workout

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels