Tropische reuzenteek opnieuw aangetroffen in Nederland

De reuzenteek is een stuk groter en sneller dan de veelvoorkomende schapenteek

Nieuws waar we spontaan de kriebels van krijgen: de tropische hyalommateek – ook wel de reuzenteek genoemd – is opnieuw aangetroffen in Nederland. Dit heeft bioloog van de universiteit van Wageningen, Arnold van Vliet, bevestigd aan RTL Nieuws. De veel snellere teek is ongeveer twee keer zo groot als de schapenteek die veelal in Nederland voorkomt.

De reuzenteek had zijn tanden afgelopen weekend in een pony in Wageningen gezet.

Reuzenteek

Dat de reuzenteken steeds vaker voor komen in ons land, komt niet als een verrassing. Afgelopen juli werd de reuzenteek al gespot op een paard in het Drentse plaatsje Odoorn. Minister van Medische Zorg, Bruno Bruins, liet dan ook al eerder weten dat er dit jaar vijf reuzenteken in de Achterhoek, Drenthe en in de Flevopolder waren gevonden. “Dit is dus minimaal de zesde reuzenteek in Nederland”, zo stelt Van Vliet.

Krim-Congovirus

De teek kan het gevaarlijke Krim-Congovirus bij zich dragen. Wanneer mensen besmet raken met dit virus kan dit ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting veroorzaken. Het is niet bekend of de gevonden teek in Wageningen dit virus bij zich draagt.

Prooi achtervolgen

Van oorsprong komt de hyalommateek uit Afrika en Azië. De reuzenteken zijn een stuk groter én sneller dan de veelvoorkomende schapenteek in Nederland. In tegenstelling tot de ‘gewone’ teken, kunnen de reuzenteken heel scherp zien. Dankzij deze eigenschap kunnen ze hun prooi minutenlang achtervolgen. Mogelijk zijn de reuzenteken volgens het RIVM meegekomen met trekvogels uit het Middellandse Zeegebied.

RIVM

Bruins heeft vorige maand laten weten dat het RIVM op de hoogte is van de hyalommateek in Nederland en de ziekteverwekkers die ze bij zich kunnen dragen. De situatie wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden door het RIVM.

Lees ook: Voorkom dat je deze fout maakt wanneer je een teek verwijdert

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Wikimedia Commons, Alan R Walker