Deze dingen moet je nooit schoonmaken met een microvezeldoek

Wij hadden geen idee!

Microvezeldoekjes: wie heeft ze niet in de kast liggen? Deze schoonmaakdoekjes doen vaak wonderen voor je bevlekte aanrecht, stoffige kasten en vettige fornuis. Ze zijn enorm veelzijdig! Maar wist je dat er ook een aantal dingen zijn die je beter níet met een microvezeldoekje kunt schoonmaken? Wij lichten er drie voor je uit.

1. Meubels met hoogglans

Heb je glanzende meubels in huis? Dan is het slim om voorzichtig te zijn met hoe je ze schoonmaakt. Microvezeldoekjes zijn dan niet de beste keuze. Deze doekjes kunnen de hooglans laag beschadigen, en het oppervlak ruw maken. Zeker wanneer ze niet helemaal nieuw meer zijn en er kleine deeltjes in zitten. En beschadiging, dat wil natuurlijk niemand! Daarnaast kunnen je meubels er statisch van worden, ook niet ideaal.

2. Hout

Überhaupt worden houten meubels niet blij van een microvezeldoek als poetsmiddel. De doekjes kunnen namelijk niet alleen vuil weghalen, maar ook de beschermende laag van het hout. Deze laag is essentieel om het hout in goede staat te houden en te voorkomen dat er bijvoorbeeld vocht intrekt. Als je deze laag beschadigt met een microvezeldoek, loop je het risico op permanente vlekken in je houten meubels.

3. Glas en spiegels

Even je brillenglazen of je spiegel afnemen met een microvezeldoekje? Niet doen! Ook glas en spiegels moeten voorzichtig behandeld worden. Hoe zacht je microvezeldoekjes misschien ook lijken, ze kunnen kleine krasjes achterlaten op het glas. En dat kan je spiegels en glazen oppervlakken dof maken. Kies liever voor een zachte katoenen doek; zo blijven ze lekker helder en onbeschadigd.

Microvezeldoekjes wassen

Gelukkig zijn er nog steeds een heleboel oppervlakken die je wel kunt reinigen met microvezeldoekjes. Denk bijvoorbeeld aan het aanrecht, het fornuis of de wasbak. Maar als alles in huis straks blinkend schoon is, hoe maak je de microvezeldoekjes zelf dan schoon? Goed nieuws: je kunt microvezeldoekjes gewoon in de wasmachine gooien. Pas echter op dat je de schoonmaakdoeken niet te koud of juist te warm wast. Een ideale temperatuur om ze te wassen is 60 graden Celsius. Bij deze temperatuur gaan de meeste bacteriën en micro-organismen namelijk dood. Kies tevens een mild reinigingsmiddel, zodat je microvezeldoekjes lekker zacht blijven.

Lees ook:Zo maak je de lenteschoonmaak zo ecologisch én leuk mogelijk

Bron: Libelle, Tips en Weetjes Archief | Beeld: Pexels