Feit of fabel: is het beter om geen wasverzachter te gebruiken?

Wij zochten het voor je uit

Het is natuurlijk ontzettend fijn wanneer je schone was met een lekker geurtje uit de wasmachine komt. Wasverzachter lijkt dan de logische optie, maar… is dat wel zo? Steeds meer mensen beweren dat het gebruik van wasverzachter eigenlijk meer nadelen dan voordelen heeft. Wij zochten uit of dat ook écht klopt. 

Slecht voor kleding

Natuurlijk, wasverzachter maakt je kleding extra soepel én laat het lekker ruiken. Maarre, er zitten helaas ook een heel aantal nadelen aan. Het is namelijk zo dat je kleding extra zacht wordt, doordat de wasverzachter een soort vetlaagje achterlaat. Dit klinkt misschien onschuldig, maar het vettige laagje kan ervoor zorgen dat je kleding minder goed ‘ademt’. Vooral bij sportkleding en ademende stoffen kan dit een probleem zijn. De vetlaag verstopt de poriën van de stof, waardoor zweet minder goed wordt afgevoerd. Het resultaat? Minder frisse kleding en een grotere kans op nare geurtjes.

Bovendien kan kleding met elastaan, zoals spijkerbroeken, leggings en lingerie, beschadigd raken door wasverzachter. De chemische stoffen in de wasverzachter kunnen de elasticiteit van de vezels aantasten, waardoor de kleding zijn vorm en rek verliest. Dit betekent dat je kleding sneller slijt en minder lang mooi blijft. Aii…

Slecht voor wasmachine

Maar dat is nog niet alles. Ook voor je wasmachine én je droger is wasverzachter niet ideaal. Deze kunnen namelijk gaan stinken door het gebruik van wasverzachter. Ophoping van de vettige laag kan leiden tot de groei van schimmels en bacteriën, die op hun beurt weer vieze geurtjes veroorzaken.

Daarnaast kan wasverzachter ervoor zorgen dat de droger minder goed werkt. Wasmachine-expert Hans Grootveld legt uit aan Radar: “Een droger bepaalt aan de hand van de weerstand wanneer de was droog is. Door de vette wasverzachter gaat de weerstand omhoog, en kan de droger stoppen terwijl de was nog niet droog is.”

Alternatief wasverzachter

We kunnen dus wel stellen dat het inderdaad beter is om geen wasverzachter te gebruiken, zowel voor de kwaliteit van je kleding als de kwaliteit van je wasmachine en droger. Enne, daarnaast is het ook nog eens niet echt goed voor het milieu. Maar wat is dan een geschikt alternatief?

Ook daar hebben we een antwoord op. Om je kleding soepel en zacht te houden, kun je het beste een scheutje azijn toevoegen aan de was. En ja, dit werkt echt! Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken dat de azijn je was zurig laat ruiken, want het zorgt er juist voor dat nare geurtjes geneutraliseerd worden. Wil je je was daarnaast ook nog een lekker geurtje meegeven? Dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen aan je wasmiddel. Succes gegarandeerd!

Lees ook: Mogelijk nieuwe regels voor Schiphol

Bron: Margriet, Radar | Beeld: Pexels