Is jouw matras aan vervanging toe? Zó controleer je dat

matras vervanging

Draai jij je matras wel eens om?

Wist je dat we zo ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen? Dagelijks slaap je gemiddeld 8 uur en soms zelfs meer. Je wilt dan ook het liefste dat je matras lekker fris en schoon blijft. 

Wist jij bijvoorbeeld dat een volwassene gemiddeld een kleine 300 milliliter vocht per nacht verliest en 450 gram aan huidschilfers per jaar? Waar trekt dat allemaal in? Juist; het matras! Na 10 jaar weegt je matras dan ook het dubbele van zijn begingewicht. Gelukkig zijn er manieren om de levensduur van je matras te verlengen, maar veel mensen vergeten dat.

Draai je matras regelmatig om
Draai jij je matras nooit om? Dan herken je vast de bekende ‘slaapgeul’. Je kan eigenlijk niet op een ander plekje liggen, omdat je matras je dwingt om weer in je geul te gaan liggen. Om zo’n geul te voorkomen is het belangrijk dat je je matras elke 3 tot 6 maanden omdraait. Op die manier blijft-ie wel in vorm.

Huisstofmijt
Deze kleine kroelende beestjes zitten in elk matras en sommige mensen zijn daar allergisch voor. In een gemiddeld matras leven er zo’n 2 miljoen. Het is belangrijk om je matras schoon te houden en je beddengoed op zestig graden te wassen. Zorg ook voor goede ventilatie. Huisstofmijt houdt van vocht en stof. Hoe je je matras het beste schoonhoudt lees je hier.

Stofzuig elke maand
Het is voor je matras belangrijk dat je ‘m elke maand even stofzuigt. Op die manier zuig je stof en schilfers op en gaat je matras langer mee. Wil je je matras nóg langer bij je houden? Strooi er dan wat baking soda overheen en zuig dat na een half uur weer op.

Vervanging
Over de vervanging van een matras zijn de meningen verdeelt. De een zegt dat je ‘m na 7 jaar moet vervangen en de ander denkt dat om de 10 jaar voldoende is. Let vooral goed op hoe je wakker wordt. Heb je last van pijntjes? Slaap je ergens anders beter? Voel je je moe? Dan is je matras toe aan vervanging.

Bron: Good House Keeping | Beeld: wikihow