Dit zijn de negen geheimen van professionals voor een schone was

Stomerijmedewerkers delen hoe zij de was altijd schoon weten te krijgen

Wanneer kun je zelf een hardnekkige vlek uit een kledingstuk schrobben, en wanneer kun je het maar beter overlaten aan de stomerij? Medewerkers van stomerijen delen de kneepjes van het vak.

1. Jeans doe je zelf

Heb je een enorme vlek op je jeans, of een duur paar dat je het liefst in topconditie wilt houden? De stomerij is hier verrassend genoeg niet de juiste plek voor. Spijkerbroeken was je het beste gewoon in de wasmachine. Behandel een vlek eventueel van tevoren met een vlekverwijderaar. Om je spijkerbroek zo lang mogelijk mee te laten gaan, was je hem het liefst zo min mogelijk. Hangt er een vies luchtje aan je broek? Doe ‘m dan eens een nachtje in de vriezer in een plastic tas. De kou doodt de bacteriën, waardoor je spijkerbroek ook zónder wasbeurt weer fris en fruitig ruikt.

2. Pas op met fijne was

Voor fijne was geldt juist het tegenovergestelde. Ga hier niet zelf mee in de weer, maar laat dit klusje over aan de expert. Vlekverwijderaar (uit de winkel of een zelfgemaakt mengsel) kan fijne kledingstukken juist nog meer beschadigen. Een stomerij heeft normaal gesproken de juistere technieken en materialen om de vlek voorzichtig te verwijderen.

3. Hardnekkige vlekken

Wellicht denk je dat hardnekkige vlekken vragen om krachtige middelen. Flink schrobben met een chemisch goedje leidt er echter negen van de tien keer toe dat je kledingstuk voor altijd beschadigd is. “Als het mogelijk was om alle vlekken zelf te verwijderen, dan zouden er geen stomerijen bestaan”, aldus schoonmaakexpert Natalie Barrett in Reader’s Digest. Hecht je veel waarde aan een kledingstuk, laat de vlek dan verwijderen door een professional.

4. Baking soda als wondermiddel

Baking soda staat in menig huishouden bekend als een wondermiddel, en terecht! Je kunt er talloze voorwerpen mee schoonmaken. Pas echter op als je baking soda gebruikt om je kleding mee op te frissen. Op sommige stoffen reageert het middel helaas minder goed en kan het zelfs schade toebrengen. Probeer eerst een heel klein beetje baking soda te gebruiken op een onopvallende plek en wacht of dit goed gaat, voordat je het hele kledingstuk insmeert met het witte goedje.

5. ‘Ontmasker’ vlekken

Een wijnglas dat omviel, een blikje tomatenpuree dat uit je handen schoot: soms herinner je het moment waarop die vlek ontstond maar al te goed. Daarentegen kom je ook weleens vuil tegen op je kleding waarvan je geen idee hebt wat het is. Probeer in dat geval te achterhalen wat het kan zijn. Weten waar de vlek vandaan komt, is namelijk het halve werk als je er weer van af wilt komen. Eten en drinken mors je vaak op de voorkant van je kleding, terwijl je op je broek of sokken waarschijnlijk eerder moddervlekken aantreft. Zo kom je af van de meestvoorkomende vlekken in kleding.

Lees meer wastips van professionals op de volgende pagina.

Pagina 1/2