Helm dragen bij fietsen op elektrische fiets wordt mogelijk verplicht

helm elektrische fiets

Een verplichte fietshelm zou het aantal verkeersslachtoffers per jaar verminderen

Als het aan het Centraal Planbureau (CBP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ligt, is het dragen van een fietshelm voor kinderen en mensen met een elektrische fiets binnenkort verplicht. Dit zou het aantal verkeersslachtoffers in Nederland laten dalen. De instanties vragen de overheid om het dragen van een fietshelm te verplichten, maar de Fietsersbond gaat hier flink tegenin. 

Overleg in de Tweede Kamer

Het rapport van het CBP wordt vandaag overhandigd aan de Tweede Kamer. Aangezien de fiets na de auto het meest gebruikte vervoersmiddel in Nederland is, wordt een rapport als dit enorm serieus genomen. Volgens het CPB en PBL bespaart het verplichten van een helm voor kinderen tot en met 12 jaar en fietsers op een elektrische fiets jaarlijks zo’n 45 verkeersdoden en duizenden verkeersgewonden.

Fietsersbond niet enthousiast

Volgens de Fietsersbond is een helmplicht in Nederland alles behalve een goed idee. Landelijk beleidsadviseur Wim Bot legt uit aan het AD: “Wij zijn hier absoluut niet blij mee. Een fietshelm verplichten is een erg slecht idee. Het maakt fietsen onaantrekkelijk en het wekt de illusie dat fietsen onveilig is. Bovendien zijn het volstrekt ongemakkelijke dingen. Waar laat je zo’n helm als je naar de supermarkt gaat?”

Daling in het aantal fietsers

Volgens de Fietsersbond zorgt het verplichten van een helm er voor dat men minder snel de fiets pakt. Daarnaast roept de Fietsersbond dat de cijfers van een dergelijk rapport niet altijd juist zijn. “De cijfers kloppen lang niet altijd en bovendien kun je een buitenlands onderzoek niet zomaar vertalen naar een fietsstad als Amsterdam. Verder zien wij in landen waar een helm verplicht is een flinke daling van het fietsgebruik”, legt Bot uit. Of de Tweede Kamer luistert naar de argumenten van de Fietsersbond is op dit moment nog niet duidelijk. Er wordt in ieder geval gesproken over investeringen in fietsvoorzieningen zoals fietspaden, stallingen, en meer.

Lees ook: Salaris slim gebruiken? Zo kun je een deel van je inkomsten sparen

Bron: AD | Beeld: Unsplash

Array