Model eist verandering: ‘We worden behandeld als paspoppen, niet als personen’

model verandering

Haar petitie voor realistischere modellenmaten is al duizenden keren ondertekend

“Verander de vreselijke normen van de modewereld”, zo luidt de oproep van een anoniem model. Door middel van haar petitie en Instagram-account, wil het model aandacht vragen voor de soms onmogelijke en ongezonde normen waar modellen mee te maken krijgen. “Bijna iedereen is weleens gevraagd gewicht te verliezen.”

Tijd voor verandering

Het model achter het Instagram-account @shitmodelmgmt zet zich al jarenlang in voor verbetering in de mode-industrie. Uit eigen ervaring en onderzoek weet ze te vertellen hoeveel mensen er lijden onder de strikte eisen waar modellen mee te maken krijgen. “65 procent van mijn volgers heeft door de hoge verwachtingen van de mode-industrie een eetstoornis ontwikkeld. 84 procent heeft te horen gekregen dat ze gewicht moesten verliezen om een modellenklus te krijgen, terwijl ze een natuurlijk en gezond gewicht hadden.”

Petitie

Met haar petitie wil het model dit probleem aanpakken. Ze vraagt grote namen in de mode-industrie om de standaardmaten van modellen van maat 30 t/m 34 te veranderen naar maat 36 t/m 38. Het model maakt zich namelijk ernstige zorgen over de gezondheid van modellen die aan de maateisen moeten voldoen. “Om de nodige maat en afmetingen te behalen, moeten modellen zichzelf uithongeren, strenge diëten volgen, extreem veel sporten en andere dingen doen die hun gezondheid in gevaar brengen. Het is onrealistisch en ongezond om modellen van ongeveer 1,80 meter lang te dwingen 52 kilogram te wegen.”

‘Geen paspop’

“Het is onmenselijk om van modellen te vragen dat ze allemaal dezelfde maat hebben, ongeacht lengte en lichaamsvorm. Door te eisen dat ieder model dezelfde afmeting heeft, behandelen ze hen als een paspop, niet als personen”, klinkt het dan ook in de petitie. De petitie is al duizenden keren ondertekend en heeft bijna het beoogde aantal handtekeningen behaald.

Herkenning

Veel modellen laten zich horen in reactie op de petitie. Daaruit blijkt dat het probleem inderdaad wijdverspreid is in de mode-industrie. Zo vertelt ook model Lou van Hooff in een Instagram-post: “Ik weet dat ik dun ben. Ik weet dat het krankzinnig is om van mijn lichaam te eisen dat het nog dunner wordt. En toch, voor de standaard in de mode-industrie, word ik als ‘te dik’ beschouwd. Ik kan geen shows lopen met mijn huidige maat, ook al ben ik 1,80 en heb ik volgens mijn BMI al ondergewicht. Maar we kunnen en durven ons niet uit te spreken. Als we dat doen, verliezen we onze baan. Voor ons zijn er 100 andere meiden die onze plek opvullen.”

View this post on Instagram

@shitmodelmgmt has for years been exposing the ugly truth behind the glamorous pictures that we usually post. I know I am thin. I know it is insane to demand of my body to become even thinner. And still, for the standard in the fashion industry, I am considered “too big”. Yup, that’s right. I can’t walk any shows with my current size, even though I am 1,80m/5”11 and according to my BMI I am already underweight. The fashion industry actively encourages physical and mental illness of us, its workers, who because of the power structures that are in place, can and do not dare to speak up. We will lose our jobs if we do. There are 100 girls that will happily fill our place and comply, if one of us does not want to meet the requirements. The pressure to lose weight is insane and seriously fxcks with the mind. I am happy to be signed with @themovementmodels whom are battling alongside us for a healthier fashion industry. Please join us and sign the petition of @shitmodelmgmt (link in bio) to end this insanity and eradicate the current sample size. Let’s do this!

A post shared by Lou van Hooff (@louvanhooff) on

Lees ook: Miljuschka openhartig over gewicht en vroegere eetgewoontes: ‘Ik ben al jaren 74 kilo’

Bron: Linda, Change, Instagram Lou van Hooff | Beeld: Pexels