Onderzoekers ontwikkelen beha die borstkanker kan monitoren

borstkanker

Het slimme ontwerp spoort de groei ervan op

Leven met borstkanker is zwaar, maar de vele bezoekjes aan het ziekenhuis doen daar nog een schepje bovenop. Britse wetenschappers hopen in dit laatste verandering te brengen. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van een speciale beha die de eventuele groei van een tumor bij borstkankerpatiënten kan opsporen. Hierdoor kan de groei ook vanuit huis worden gevolgd.

Nieuwe ontwikkeling

In de beha zit een elektronisch apparaatje dat de borst regelmatig scant. Hierdoor wordt de hoeveelheid vloeistof in en om de cellen in de borst gemeten. Door regelmatig te scannen, kan een verandering waargenomen worden. Zelfs als het gaat om een verschil van maar twee millimeter. Deze nieuwe beha zou dus vanuit je eigen huis kunnen monitoren of er een tumor groeit en hoe deze zich ontwikkeld.

Het apparaatje is nog niet getest, dus het kan nog wel eventjes duren tot hij verkrijgbaar is. Hoe het er precies uit komt te zien is ook nog onduidelijk. De onderzoekers stellen namelijk dat dit apparaatje op twee manieren gebruikt kan worden: geïntegreerd in een nieuwe soort beha of als een los apparaatje dat je in een andere beha kunt steken.

Groei van borstkanker

Ondanks dat het apparaatje nog niet is ontwikkeld, zijn ze hoopvol over de technologie erachter: “De technologie zal veranderingen in het borstweefsel meten en de kans op overleving verbeteren”, geeft dokter Yang Wei aan tegen The Guardian. Volgens Wei kan borstkanker snel groeien: “Soms gaat het om een millimeter in zes maanden, andere keren om twee millimeter in zes weken.”

De onderzoekers hopen met deze nieuwe beha aan te tonen dat onderzoek ook vanuit huis gedaan kan worden, en dat een patiënt niet altijd naar het ziekenhuis hoeft. Zo blijft er ook weer tijd over voor andere zorg én kan de patiënt vanuit het comfort van hun eigen huis worden gemonitord.

Borstkanker in Nederland

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Volgens het KWF werden er in 2023 ongeveer 18.000 diagnoses gesteld. Gelukkig is de kans op overleving de afgelopen zestig jaar flink verbeterd. Zo was in 1955 de kans op overleving na vijf jaar 52 procent, tegenwoordig is dat ongeveer 89 procent.

Lees ook: Zorgverzekeraars vragen borstkankerpatiënten nog steeds om foto’s van hun borsten

Bron: Flair. Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock

Array