De grote lenteschoonmaak: zo pak je dat het beste aan

grote lenteschoonmaak

In 14 stappen is je hele huis schoon en opgeruimd

Nu het officieel lente is, betekent dit ook hét moment om een grote lenteschoonmaak te houden in huis. Weet jij niet waar je moet beginnen en hoe je zo’n grote schoonmaak het beste aanpakt? Geen zorgen. Doorloop de volgende veertien stappen en je huis is weer fris en fruitig. 

1. Losse spullen opruimen

Begin met het opruimen van alle losse spullen die in je huis rondslingeren. Denk aan kleding die op een stoel ligt, speelgoed dat in de woonkamer ligt of kookspullen in de keuken. Zo ga je goed van start.

2. Beddengoed wassen

Tijd om écht te beginnen. Haal allereerst je bed af en stop je beddengoed in de was. Een lenteschoonmaak is immers pas echt compleet als je ’s avonds in een fris en schoon bed kunt kruipen.

3. Matras schoonmaken

Nu je toch het beddengoed eraf hebt gehaald, kun je meteen het matras schoonmaken. Begin met stofzuigen en pak daarna eventuele vlekken aan met azijn en afwasmiddel. Om het matras te reinigen kun je er een dun laagje baking soda overheen sprayen. Laat even intrekken en verwijder voordat je het bed weer opmaakt het overige poeder.

4. Spullen weggooien

Hoe meer spullen je hebt, hoe langer je bezig bent met schoonmaken. Gooi alle spullen die je tijdens de lenteschoonmaak tegenkomen en niet meer nodig hebt dus meteen weg. Zo wordt je huis niet alleen schoner, maar ook opgeruimder.

5. Afstoffen en schoonmaken

Ga daarna alle ruimtes in je huis bij langs en stof alles af. Vervolgens is het tijd om een doekje over de tafels, vensterbanken, plankjes van de kasten en alle andere oppervlakten die je tegenkomt te halen. Inmiddels begint je huis waarschijnlijk al heerlijk fris te ruiken!

6. Stofzuigen

Nu je alles stofvrij hebt gemaakt, is er waarschijnlijk heel wat stof en ander vuil op de vloeren beland. Tijd om het hele huis grondig te stofzuigen! Het dweilen stellen we nog even uit, aangezien je nog vaker over de vloeren moet lopen voordat de grote lenteschoonmaak is afgerond.

7. Bank en stoelen

Tijd om je banken en stoelen schoon te maken. Zitten er vlekken in? Behandel deze dan. Wasmiddel werkt hiervoor vaak goed. Check voordat je een vlek behandelt altijd eerst goed wat voor vlek het is en hoe je deze het beste aanpakt. Stoelen die niet van stof zijn, neem je af met en doekje. Heb je ook een vloerkleed in huis? Geef deze ook een grondige schoonmaakbeurt.

8. Handdoeken wassen

In zowel de badkamer als de keuken gebruik je veel handdoeken. Verzamel deze allemaal en stop ze in de wasmachine. Dit kan allemaal bij elkaar: twee vliegen in één klap.

9. De badkamer

Het is tijd voor de badkamer. Neem de hele ruimte goed onder handen. De vloer, douche, wastafel, toilet, wandtegels, spiegel, kasten: sla geen enkel stukje over. Het kost even tijd, maar dan is alles wel weer lekker fris!

10. De keuken

Nu de badkamer weer blinkt, is het tijd om naar de keuken te verplaatsen. Is er nog vuile vaat? Was dit af of stop het in de vaatwasser. Reinig daarna de gootsteen, het fornuis, de oven, magnetron en alle andere apparaten. Sla ook de koelkast, het aanrecht en alle kastjes niet over.

11. Overige was

Heb je nog overige was? Dit is het moment om dat in de wasmachine te stoppen.

12. Dweilen

Nu je alles bij langs bent geweest, is het tijd voor een van de laatste stappen: dweilen. Ga alle ruimtes bij langs en dweil de vloeren.

13. Afval weggooien

Gooi tot slot al het afval dat je tijdens het schoonmaken en opruimen het verzameld weg.

14. Voetjes omhoog

Et voilà, de grote lenteschoonmaak zit erop! Je hele huis is blinkend schoon en ruikt weer fris en fruitig. Tijd om met een welverdiend drankje op je schone bank neer te ploffen.

Lees ook: Aha! Zo maak jij je toiletborstel schoon

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels 

Array