Beter laat dan nooit: bibliotheekboek na 39 jaar weer ingeleverd

De boete bedraagt een luttele 5 euro

In het Gelderse Groesbeek heeft een lid van de bibliotheek wel héél lang de tijd genomen om een geleend boek te lezen. De roman werd uitgeleend in 1981 en is nu pas teruggebracht naar de bieb. Gelukkig hoeft de lener niet diep in de buidel te tasten. De boete voor het bibliotheekboek dat na 39 jaar en 3 maanden weer is ingeleverd, bedraagt namelijk slechts 5 euro.

Oude stempelkaart

Bibliotheek Gelderland Zuid deelt op Twitter een foto van de oude stempelkaart die in het boek zat. Daarop zien we dat de uitleentermijn afliep op 5 maart 1981. “Na deze datum is leesgeld verschuldigd” is eronder te lezen. Van deze waarschuwing trok de lener zich waarschijnlijk weinig aan, want het boek kwam pas op 8 juni 2020 weer bij de Gelderse bibliotheek terecht. Het gaat om het boek Terug naar Oegstgeest van Jan Wolkers.

Boete

De boete voor het te laat ingeleverde boek bedraagt slechts 5 euro. Dat de lener er zo goed vanaf komt, is te danken aan het feit dat deze bieb een maximumboete per boek rekent. Als dit niet het geval zou zijn geweest, dan had de lener volgens de bibliotheek maar liefst 1530,75 euro mogen neertellen.

Zolder opruimen

De man die het bibliotheekboek terugbracht, vond de roman tijdens het opruimen van de zolder. Volgens NU.nl zou de bibliotheek Zuid-Gelderland graag meer horen over het verhaal achter de lange leentermijn en de bijzondere terugkeer van het boek.

Lees ook: Wat een plaatje: Paula gaat van lang grijs haar naar een korte blonde coupe

Bron: NU.nl, Twitter Bibliotheek Zuid-Gelderland | Beeld: Pexels