Koelkast te koud of te warm? Dan verspil je al snel 75 euro per maand aan voedsel

koelkast

Weet jij wat de temperatuur in jouw koelkast is? 

Het is ten eerste hartstikke zonde als je eten weg moet gooien, maar het is ook eigenlijk een aanslag op je portemonnee. Voedselverspilling proberen zoveel mogelijk tegen te gaan is daarom geen slecht idee, maar waar moet je beginnen? Wij hebben een suggestie: bij je koelkast.

Veel mensen hebben een te warme koelkast.

Verspilling

Voedsel weg moeten gooien is hartstikke zonde, al gebeurt het vaker dan we willen. Een onderzoekje van WRAP, een Britse voedselverspillingsorganisatie, stelt dat gezinnen in Engeland 70 pond aan voedsel per maand weggooien simpelweg omdat hun koelkast op de verkeerde temperatuur is ingesteld. Hoogtijd om even de temperatuur van onze koelkast onder de loep te nemen.

Kouder afstellen

WRAP weet te melden dat 50 procent van de mensen in het Verenigd Koninkrijk hun koelkast te warm hebben staan, namelijk op 7°C. Wij zijn natuurlijk geen Britten, maar het kan geen kwaad om van hun fouten te leren. De voedselorganisatie raadt mensen aan om hun koelkast echt tussen de 0°C en 5°C in te stellen. Op deze manier blijft je voedsel langer vers.

Te warm

“Koelkasten zijn vaak te warm voor het voedsel dat we erin bewaren”, vertelt Helen White van Wrap aan The Huffington Post. “Voedingsmiddelen worden te warm en daarom zijn ze ook sneller niet meer te eten.” Daarnaast vertelt Helen dat het gemiddelde Britse gezin ongeveer 70 pond aan eten per maand weggooit.

Weggooien

Een rapport van Milieu Centraal meldt dat de gemiddelde Nederlander 40 kilo vast voedsel per jaar weggooit, dit is zo’n 20 procent van al het voedsel wat we jaarlijks kopen in de supermarkt. De voedingsmiddelen die het vaakst in de prullenbak of het riool belanden zijn brood en zuivel. Van het voedsel dat we weggooien wordt twee derde weggegooid zonder dat het ooit is bereikt of aangeraakt.

Lees ook: Dit is de smerigste plek in de koelkast die je vaak vergeet schoon te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Huffington Post, Planbureau voor de Leefomgeving | Beeld: Pixabay