Protest tegen woonbeleid trekt duizenden betogers

‘Huisjesmelkers functie elders’, viel er te lezen

Het zal je niet ontgaan zijn dat prijzen van koopwoningen de pan uitrijzen. Ook de huurmarkt is er niet veel beter aan toe. Malafide pandjesbazen nemen het allemaal niet zo nauw met de regels en wie een sociale huurwoning wil mag eerst tien jaar op een wachtlijst staan. Kortom: er moet iets veranderen. Dat was de boodschap van duizenden betogers die gistermiddag bij het protest tegen het woonbeleid kwam opdagen in het Amsterdamse Westerpark.

Woonbeleid

Nu prijzen in de woningmarkt steeds verder stijgen, zijn er ook steeds meer beleggers die interesse hebben in een woning als investering. Koopwoningen worden omgetoverd tot huurappartementen, of huizen blijven leegstaan tot het moment daar is om ze met winst weer op de markt te zetten. Verschillende gemeenten hebben inmiddels al aangegeven dat zij beleggers zullen weren, maar de grote lijnen van het woonbeleid onder het huidige (demissionaire) kabinet kunnen op veel kritiek rekenen. Daarom stond het Westerpark in Amsterdam gisteren vol met protestanten, die betoogden tegen het woonbeleid en om aandacht te vragen voor de woningcrisis.

Woonprotest

Onder de noemer ‘Woonprotest’ trokken de betogers van het Westerpark naar de Dam in een protestmars. Mensen hadden bordjes mee met verschillende leuzen over de wooncrisis. Zo vielen er teksten te lezen als “Huisjesmelkers functie elders”, “Meer huis! Minder Koerhuis!” (een verwijzing naar VVD’er Daniël Koerhuis, woordvoerder Wonen en Bouwen voor de Tweede Kamer, red.), en “Gezocht: Prins met pandje“. De actie in Amsterdam is overigens het startschot voor een reeks protesten door het hele land. Zo vindt op 17 oktober in Rotterdam de ‘Woonopstand’ plaats.

Breed gedragen onderwerp

Directeur Zeno Winkels van de Woonbond liet weten dat er ongeveer 10.000 mensen op de betoging af zijn gekomen. De gemeente Amsterdam spreekt over 15.000 mensen. Winkels vertelt aan de NOS: “Dit protest laat zien dat het een breed gedragen onderwerp is en dat er veel mensen zijn die geloven dat we als collectief verandering kunnen opeisen.” De NOS zelf schrijft dat er niet alleen gefrustreerde woningzoekers te vinden waren bij het protest, maar bijvoorbeeld ook ouders die hun kinderen willen steunen. Verslaggever Marc Hamer van NPO Radio 1 vatte het als volgt samen: “De boodschap van de aanwezigen bij het woonprotest is dat de nood hoog is en dat de tijd van praten voorbij is.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HET WOONPROTEST (@woonprotest)

 

Lees ook: Ondanks de coronacrisis blijven prijzen koophuizen flink stijgen

Bron: NOS | Beeld: Videostill AT5