Vanavond weer coronapersconferentie: dit kunnen we verwachten

Naar verwachting zullen Rutte en De Jonge ingrijpende nieuwe maatregelen aankondigen

Het is weer zo ver: vanavond om 19:00 uur geven Mark Rutte en Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie. Nu het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en doden steeds verder oploopt, zullen zij waarschijnlijk nieuwe maatregelen aankondigen. 

Regionaal of landelijk?

Het houdt de gemoederen flink bezig: gaan de verscherpte coronamaatregelen alleen voor grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gelden? Of komen er ook nieuwe landelijke coronaregels? Het laatste lijkt het geval.

Landelijke regels

Zo wordt de landelijke norm voor gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht van zes naar vier personen. In openbare ruimtes mogen maar maximaal dertig mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Het personeel wordt hier niet bij meegerekend. Daarnaast moet de horeca in het hele land om 22:00 uur de deuren sluiten, wat vooralsnog pas om 01:00 uur ‘s nachts was. Dat is dus een flink verschil. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van vijftig personen gelden voor bijeenkomsten.

Supermarkt

Daarnaast ziet het kabinet dat het gebruik van karretjes en mandjes in veel supermarkten verslapt. Daar moeten supermarkten weer strenger op gaan toezien. Ook moeten er voor kwetsbare groepen en ouderen weer speciale tijden komen om te kunnen winkelen.

Voetbal

Publiek bij voetbalwedstrijden was natuurlijk een veelbesproken onderwerp. Met de bekende uitspraak van de premier als gevolg: “Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen.” Nou, de komende tijd zal het weer flink stil zijn in de stadions. Bij sportevenementen is namelijk geen publiek meer welkom. Dat geldt voor zowel profwedstrijden als amateurwedstrijden.

Thuiswerken

Thuiswerken was natuurlijk al de norm, maar de laatste tijd blijkt dat veel kantoren weer open zijn. Het kabinet gaat het thuiswerken nu strikter handhaven. Werkgevers gaan aangesproken worden op overtredingen. Ook behoort een tijdelijke sluiting van een bedrijf tot de mogelijkheden.

Grote steden

Wat de speciale maatregelen voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zullen worden, is nog onduidelijk. In deze steden loopt het aantal coronagevallen het hardst op. Een maatregel zou kunnen zijn om alleen noodzakelijke reizen naar die steden toe te staan. Het onderwijs zou daarbij ook als noodzakelijk worden gezien. Vanmiddag komt het Outbreak Management Team met een advies aan het kabinet over Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Tevens overleggen de voorzitters van de veiligheidsrisico’s vanmiddag nog met elkaar in het bijzijn van minister Grapperhaus. Deze adviezen zullen in de persconferentie van vanavond worden meegenomen.

Mondkapjes en plastic maskers

Volgens ingewijden komt er een mondkapjesplicht voor mensen met contactberoepen, zoals kappers. Daarnaast zou bedienend personeel in de horeca een plastic gezichtsmasker moeten dragen. Concrete plannen hierover zijn nog niet bekend. Het wordt dus afwachten vanavond, maar dat er weer flink wat gaat veranderen, lijkt zeker.

Nieuwe gevallen

Het aantal coronabesmettingen loopt al weken op. Er wordt dan ook al tijden gewaarschuwd voor een tweede coronagolf. Gisteren meldde het RIVM bijna drieduizend nieuwe coronagevallen. Eerder leken de ziekenhuisopnames stabiel te blijven, maar ook dit aantal loopt steeds verder op.

Catshuisoverleg

Reden genoeg om het ‘Catshuisoverleg’ weer op te starten. Gisteren kwamen de betrokken ministers, experts, Jaap van Dissel en het RIVM weer samen in Ruttes ambtswoning. Die bijeenkomst nam volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp van de NOS behoorlijk wat tijd in beslag: “Dat was niet zomaar een paar uurtjes, maar echt flink lang, omdat het kabinet veel opties aan het bekijken is.”

Lees ook: Gordon heeft corona: opnames 100 Jaar Jong stilgelegd

Bron: NOS | Beeld: Videostill YouTube